Trumpas aprašymas

Trąšų granulių analizavimo sistema. Trąšų pramonės įmonių produkcija turi atitikti ne tik cheminės sudėties, bet ir granulometrinei sudėčiai keliamus kokybinius reikalavimus. Labai svarbu užtikrinti produkcijos monodispersinį pasiskirstymą dėl kokybiškesnio tręšimo proceso ir produkcijos sandėliavimo. Čia susiduriama su problema, kuomet tiesioginiai produkcijos matavimo metodai vykdomi per retai ir apsunkina gamybinės linijos parametrų matavimą realiu laiku. Tik laiku pastebėti gamybos proceso pokyčiai gamintojams leidžia sumažinti netinkamos produkcijos kiekį. Tokio proceso stebėjimo neįmanoma užtikrinti remiantis tik laboratorijoje atliekamasi matavimais.

Sprendžiama problema

Klientas gamybos linijose, kuriose nėra įdiegta granulių analizės sistema, susiduria su šiomis problemomis:

  • Mažas produkcijos mėginių paėmimo dažnis (mėginiai paimami kas 1-2 valandas);
  • Mėginio analizė užtrunka ilgai, todėl gana ilgą laiką gali būti gaminamas produktas, kurio kokybiniai parametrai neatitinka reikalavimų;
  • Gamybos metu yra patikrinamas tik labai nedidelis kiekis granulių, todėl pagal šiuos rezultatus sunku spręsti dėl tikslios produkcijos kokybės;
  • Pamaininis darbas (24/7) sąlygoja prastesnę produkcijos kokybės kontrolę, ypač naktinio darbo metu;
  • Patikrai reikia papildomų darbuotojų.

Problemos sprendimas

Sukurtas sprendimas, kuris leidžia realiu laiku stebėti gaminamos trąšų granulių produkcijos kokybę. Šis sprendimas susideda iš aparatinės bei programinės įrangos. Automatizuota mėginių paėmimo įranga nuolatos ima mėginius iš gamybinės linijos pagal gamintojo taikomus standartus. Specializuota programinė įranga atlieka produkcijos kokybinių parametrų vertinimą. Kokybės analizės sistema padėjo išspręsti ne tik problemas su kuriomis susidūrė klientas, bet ir atnešė papildomų naudų:

  • Visų gamybos linijų rezultatų peržiūra pasiekiama interneto naršyklėje;
  • Saugoma statistinė informacija apie atskiras granulių grupes, pagal jų dydžio intervalus;
  • Nuolatinis gamybos stebėjimas ir analizė;
  • Analizės trukmė 1-5 minutės;
  • Įspėjamieji informaciniai pranešimai apie netinkamos kokybės produktą.

Technologija:

Vaizdo kameros: Naudojamos aukštos raiškos linijos nuskaitymo kameros.

Šviesos šaltiniai: Naudojami UV šviesos šaltiniai.

Konvejerių sistema: Naudojami specialūs vibro konvejeriai mėginio eksponavimui vaizdo kamerų regos lauke, taip užtikrinant tolygų dalelių srautą.

Matavimai: Kuriama specializuota programinė įranga, kuri naudoja kompiuterinės regos metodus bei taiko matematinius modelius rezultatų korekcijai pagal užsakovo poreikius.

Granulių analizės sistemos parametrai:

Dalelių intervalas: 50 µm – 20mm , tačiau jis gali būti koreguojamas pagal užsakovo poreikius.

Matuojami šie parametrai: dalelių dydis, apvalumas, kiekis, spalva (pagal poreikį), šiurkštumas, išilgėjimas ir kt.

Apskaičiuojami tokie parametrai: dalelių tūris, mažiausios ir didžiausios granulės dydis, vidurkis, dispersija, standartinis nuokrypis, vienodumo indeksas, tankis (pagal poreikį) ir kt.

Sprendimo pritaikomumas rinkoje

Šiuo metu granulių analizavimo sistemos „Fertiscan“ yra įdiegtos trąšų gamybos įmonėse. Šis sprendimas gali būti pritaikytas kiekvienoje  trąšų gamybos įmonėje, kurioje vykdoma nepertraukiama gamyba. Tokia sistema gali būtų naudojama visose pramonės šakose, kurių produktas yra smulkios dalelės: maisto pramonėje, klijų granulių gamyboje, PET granulių gamyboje ir kt.